Jarig in Hanoi
1 augustus 2024 - Hanoi, Vietnam
Nadat we op 30 juli laat aankwamen op het vliegveld van Hanoi, waar we werden begroet door allerlei enthousiaste mensen met bloemen, zijn we met onze 'discobus' naar het hotel gebracht. Het is al later op de avond maar de stad leeft nog volop en overal zien we inwoners eten, drinken en socializen op straat.
Hoera! Onze eerste volledige dag in Vietnam en tevens mijn verjaardag. Na een heerlijk ontbijtbuffet gaan we lopend naar de Hoa Lo prison. Onze gids Chi vertelt ons alles over de koloniale tijd en de Franse bezetters, die de gevangenis bouwden om de Vietnamese opstandelingen en vrijheidsstrijders op te sluiten en te martelen, maar ook over de Amerikaanse krijgsgevangenen die hier tijdens 'The American war' werden vastgezet in dit 'Hanoi Hilton'.
Daarna brengen we een bezoek aan het beroemde mausoleum van de grondlegger van het huidige Vietnam; Ho Chi Minh en aan de oudste universiteit van Vietnam, de Tempel van de literatuur met prachtige binnentuinen.
Na de overheerlijke lunch met verschillende, heerlijke vlees-, vis- en groentegerechten gaan we 20 miljoen Vietnamese dongs pinnen en voelen we ons voor het eerst in ons leven echte miljonairs. 🥳.
Vervolgens met de originele fietstaxi door de kleine, drukke, gezellige straatjes van Hanoi waarbij we eindigen bij het waterpoppentheater. In dit theater worden op een toneel van water met houten poppen eeuwenoude volksverhalen verteld. Vroeger werden deze voorstellingen gegeven op de onder water gelopen rijstvelden.
's Avonds wordt er tijdens het diner voor me gezongen terwijl er een prachtige chocoladetaart naar binnen wordt gebracht en zo voel je je dan toch echt jarig aan de andere kant van de wereld. Op het dakterras van ons hotel nemen we er met een tiental reisgenoten nog een borrel op. Proost!

Gr. Henk en Anna
Heel veel plezier.