Thuyen Thungs

13 augustus 2024 - Cam Ranh, Vietnam

Steeds vaker nemen toeristen het vliegtuig vanuit Hoi An om in Zuid-Vietnam te komen. Dit doen wij gelukkig niet. We rijden vandaag van Qui Nhon langs de kust naar Nha Trang en worden getrakteerd op prachtige uitzichten.

We bezoeken een vissersdorpje waar het strand vol ligt met de authentieke ronde 'Thuyen Thungs' die de vissers gebruiken om bij hun prachtig gekleurde vissersboten te komen.

InCollage_20240813_142112324 InCollage_20240813_142530080

We slenteren door het rustige dorpje waar nog vrijwel geen toeristen komen en de inwoners begroeten ons hartelijk. De kinderen zwaaien, terwijl ze het enige Engelse woordje roepen wat ze kennen: 'Hello!'. We nemen een kijkje bij de bewegingsles op muziek van de kindergartenklas.

InCollage_20240813_173731174

We rijden door naar een prachtige lagune en zien in de verte het dorpje wat we zojuist hebben bezocht. Er hangt een gigantisch vierkant vissersnet aan palen.

InCollage_20240813_104318694

In deze streek waren vroeger meer dan 50 ondernemers die de handgemaakte Thuyen Thungs maakten. We brengen een bezoek aan het enige overgebleven fabriekje. De gevlochten matten worden in een kuil van zand precies in de juiste vom in elkaar gezet. Wanneer de rand erop zit wordt het buiten ingesmeerd met een soort carboleum. Tegenwoordig worden de bootjes van het goedkopere polyester gemaakt.

InCollage_20240813_105237106

Terwijl we naar het fabriekje lopen ontdekken we een hoop pas geoogste doppinda planten. Op de terugweg worden de doppinda's eraf gehaald door een ouder echtpaar.

InCollage_20240813_103707454

Onderweg wordt rijst gedroogd op de openbare, drukke weg. De scooters rijden er gewoon overheen. Zodra de rijst droog is wordt het weer in de zakken gedaan. Vanuit de bus maakt Tanja foto's van dit bijzondere tafereel.

InCollage_20240813_064214535

Nog een toiletstop bij een prachtig strand waar Tanja enkele mooie schelpen vindt.

InCollage_20240813_174239014

Voordat we naar het hotel in Nha Trang rijden bezoeken we eerst nog de Po Nagar Cham-torens. In de tweede eeuw stichtten de Cham-bevolking het Champa-koninkrijk in centraal Vietnam. Tegenwoordig kun je overblijfselen vinden van verschillende Cham tempels, die je een uniek inzicht geven in deze oude cultuur. De torens van deze tempel zijn gebouwd ter ere van de godin Po Nager, wat letterlijk “de moeder van het land” betekent. Het is een klein complex met meerdere torens, waarvan de hoogste toren 25 meter hoog is. Er is een voorstelling van dansers en muzikanten.

InCollage_20240813_110211528 InCollage_20240813_110745446

In het hotel zoeken we het hoger op. Onze kamer bevindt zich op de 21ste verdieping. Aan het strand sluiten we de dag af in een gezellige strandbar met in de verte de lichtjes van het reuzenrad en de kabelbaan van het toeristisch Nha Trang.

InCollage_20240814_114832116